Hoe ziet een kas er uit?

Het eerste dat opvalt bij een kas is dat het gemaakt is van een materiaal dat licht doorlaat. In een dichte, geen licht doorlatende omgeving groei niets. Een kas is een ruimte van licht materiaal dat volledig afsluit. Een kas moet een deur hebben en minimaal 2 ramen.Er zijn verschillende maten en vormen kassen:

Er is de platte bak, dit is geen kas, maar heeft wel dezelfde voordelen. De platte bak is laag, heeft geen deur, maar ramen die je op kunt tillen om bij je de plantjes te kunnen komen. Een andere benaming voor een platte bak is plat glas. Dan hebben we de koude kas. Dit is eigenlijk een kas, maar dan niet verwarmt. In de winter is het koud in deze kas. Dan hebben we de tussenoplossing waarbij er wel wordt gestookt, maar dan zo dat het er niet vriest.

De warme kas daarentegen is een kas die volledig wordt verwarmd waardoor deze geschikt is voor tropische planten. Licht is net zo belangrijk als warmte. Je kan de kas nog zo hard opstoken, als er geen licht is gaat het alsnog fout met je planten/groenten. Wat veel mensen niet weten is dat de serre een ander woord is voor kas.

In de belgische taal wordt het woord serre ook gebruikt om een kas aan te duiden. Vroeger werd de kas aangesproken als warenhuis. Het is een ouderwetse aanduiding, maar opa en oma zullen dit nog wel weten. Het is wel grappig, want ik moet er altijd aan denken als ik in de Albert Heijn bij de groenteafdeling sta.

 

Tuinieren

De aanschaf van een kas

Een kas zelf bouwen

Hoe ziet een kas er uit?

Pomona kassen

Laat je bericht achte